Dekorasyon Yaparken İç Mimarlardan Alınabilecek Öneriler Nelerdir?

Yeni bir eve taşınmak ya da var olan bir evi dekore etmek hayatın en büyük zevklerinden biri olabilir, ancak aynı zamanda özellikle dekorasyon söz konusu olduğunda bir belirsizlik dönemi de olabilir. Ancak küçük bir planlama ile ve profesyonel iç mimarlar tarafından kullanılan aynı adımları takip ederek, çok daha büyük bir başarı elde edebilirsiniz. Her tasarım girişimi, yenilik yapmak istediğiniz alanı hayallerinizdeki odaya dönüştürme gücüne sahiptir. Günümüzün çoğunu neredeyse yarısını dışarıda geçiririz. İş, okul ve diğer aktiviteler için günün çoğu dışarıda geçer. İşte bu yüzden herkes evine geldiğinde kendine ait huzurlu bir ortam ister. İnsanın evinin kendini yansıtması oldukça önemlidir.

Huzurlu Bir Ev İçin Nasıl Bir Dekor Tavsiye Edilir?

Fazla olan her şeyin atılması, kullanılan eşya ve objelerin en aza indirgenmesi huzurun ve dinginliğin baş anahtarıdır. Fazlalıklar çıkarıldıktan sonra en önemli unsur tabii ki de mobilya seçimi ve duvar dekor modelidir. Huzur her zaman şirin yerlerdedir mantığı ile yaklaşılacak olursa bir eve alınacak mobilyaların mutlaka keskin çizgilerden uzak, oval kesimlere sahip; iri boyutlarda olmayan minimal çalışılarak üretilmiş fakat konforlu olanlardan tercih edilmesi gerekir. Renklerinin de oldukça önemi olan mobilyaların iç karartıcı renklerden ya da gözü çok yoran renklerden kaçınılarak üretilmiş kumaşlar kaplanmasına dikkat etmek gerekir. Mobilyadan sonra odaya asıl karakterini veren duvarlara gelinecek olursa duvarlar odaların kabanlarıdır. Odaya bakıldığında ona isim vermek için duvarlara bakmak yeterli olacaktır. Dinlenmek ve huzur dolu bir ev isteyenler duvar dekorunda kullanılacak rengin pastel ve çok açık tonlarda olmasına özen göstermelidir. Koyu renkler insana huzur yerine kasvet verir. Canlı renkler ise dinlendirmek yerine kafa karıştırır. Çok fazla desenlere de yer verilmeden duvarların daha çok manzara konulu kanvas tablolar ile renklendirilmesi sağlanmalıdır. Renkli ve gösterişli obje kullanılımından mümkün olduğunca uzak durulmalı, belki birkaç mum ve oksijeni bol canlı çiçekler ile yaşam alanında tam bir huzur elde edilebilir.

Etkili Bir Dekor İçin Uygun Aydınlatma

Dekorasyon ipuçları hepimize lazım olacak bir bilgidir. Çünkü güzel tasarlanmış bir iç mekân evinizde harikalar yaratırken kötü tasarlanmış bir iç mekân can sıkıcı olabilir. Bu nedenle uzmanların fikirlerine önem vermek gereklidir. Peki, bu otoritelere göre nelere dikkat edilmeli?

Aydınlatma, iç dekorasyon için oldukça önemlidir. Evinizin havasını yansıtacak doğru aydınlatma atacağınız adımlardan biridir. Sarkıt lambalar, modern bir ev iç mekânı için en iyi aydınlatma seçeneğidir. Ancak konu sarkıt lambalara gelince, dikkat çeken ve görsel odağı yukarı doğru tetikleyebilen olağanüstü, sıra dışı bir tasarıma sahip bir şey seçtiğinizden emin olun.

Dekorasyonda Renk Seçiminin Önemi

Evinize uygulayabileceğiniz en kusursuz iç tasarım fikirlerinden biri renk seçimidir. Örneğin; pembe bir koltuk aldığınızda çevresini bu renge göre döşeyeceğinizi unutmayın. Renk kombinasyonu oldukça önemli bir detaydır. Bitkiler ister dışarıda ister içeride olsun, evinizi öne çıkarmanın harika bir yoludur. İç tasarımınızın öne çıkmasını istiyorsanız, evinizin iç mekânlarını büyük bitkilerle dekore edin. Böylelikle bir rahatlama hissi yaşayacaksınız. Bunun yanı sıra bitki olayını fazla abartmayın.

Duvarlarınızı çekici ve sıra dışı desenlere, renklere ve tasarımlara sahip duvar kâğıtlarıyla süsleyin. Doğadan ilham alan soyutlanmış temel formları veya duvarlarınızı güzel bir sanat eserine dönüştürecek diğer renkli tasarımları tercih edebilirsiniz. Evinizi farklı aksesuarlarla da süsleyebilir kendinize harika bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz.