Dekorasyon Yaparken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Ev dekorasyonu yaparken dikkat edilmesi gereken pek çok şey vardır. Son zamanlarda ev dekorasyonları çok fazla yapılıyor. Fakat ev dekorasyonu yaparken kapsamlı bir araştırma yapmak gerekir. Kişinin tarzına ve evin boyutuna bağlı olarak dekorasyon yapmak çok önemlidir. Ev dekorasyonu yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar;

• Stil ve tarzı belirlemek gerekir. Klasik model düşünülüyorsa her şeyin klasik olmasına özen gösterilmeli, modern tarz düşünülüyorsa tüm eşyanın ve dekorun modern olmasına dikkat edilmeli.
  • Işıklandırma yaparken evin ve odanın konumu göz önünde bulundurulmalı. Güney cephe ve yüksek katlarda siyah renk bile kullanmak sorun değilken alt katlarda ve fazla güneş görmeyen evlerde çok büyük sorun teşkil eder.
  • Duvar renklendirmesinde ev ile uyumuna ve amaca hizmet etmesine dikkat etmeli.
  • Mobilya seçiminde tarza uyum sağlamasına dikkat etmeli.

Bunların yanında aksesuar seçiminde mobilyalar ile uyumuna özen gösterilmeli.

Ev Dekorasyonunda Doğru Işıklandırma

Ev dekorasyonunda en önemli konulardan biri doğru bir ışıklandırma yapmak olacak. Eğer küçük bir odanız varsa odayı geniş göstermek adına beyaz bir ışık kullanmak çok önemlidir. Diğer bir yandan spot ışıklar kullanmakta önemlidir. Pek çok yere spot ışıklar yerleştirilerek küçük bir oda daha büyük bir hale getirilir. Mobilya ve duvar renkleri kadar önemli olan konulardan biri de aydınlatma konusudur. İyi bir ışıklandırma ile evin bütün havası değiştirilir. Karanlık ve kasvetli bir odayı ferah bir duruma getirmek için ışıklandırma yapmak gerekir. Avizeler kullanılabileceği gibi tavandan aydınlatmalar da son derece iyi bir ışıklandırma imkanı sunar. Dekorasyon sırasında ışıklandırma çok önemli bir yere sahiptir.

Mobilya Seçiminde Trend Ürünlere Yönelmek

Ev dekorasyonu yaparken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri de mobilya seçimi olmaktadır. Evde oluşturulacak tarza bağlı olarak mobilya seçimi yapmak gerekiyor. Evin konumuna ve boyutuna göre mobilya seçimi yapmak gerekiyor. Küçük odalara mobilya alıyorsanız minimalist seçimler yapmanız gerekir. Küçük odaya çok eşya sığdırmak ortamın daha sıkıcı ve küçük bir hal almasına sebep olur. Mobilya seçiminde renkte çok önemlidir. Duvar renkler ve yerlerin rengi baz alınarak mobilya seçimi yapılır. Aynı zamanda mobilyanın rahatlığı da son derece önemlidir. Son yıllarda daha çok rahat L koltuklar tercih ediliyor. Gereksiz ve fazla eşyadan uzak durmak konuşu ile daha ferah ve geniş yaşam alanları oluşturmak mümkün olur.

Kargaşadan Uzak Kalmaya Çalışmak

Dekorasyon yaparken ortamın karmaşık durmasına sebep olacak etkenlerden kaçınmak gerekiyor. Çünkü ortamın sakin ve dingin olarak dekor edilmesi insana da huzur verecektir. Karmaşık renklerle döşenmiş koltuklar yerine daha sade dinlenmelikler tercih edilmelidir. Gösteriş ve ihtişam yerine daha zarif ve göze çarpmayan mobilyalar tercih edilirse insan ruhu açısından daha dinlendirici olacaktır. Yine duvar boyasında renk ya da duvar kâğıdı seçiminde de oldukça dikkatli olmak gerekiyor. Oturma odası gibi dinlenme mekânlarında parlak ve göz alıcı renkler yerine açık mavi, krem gibi yumuşak renkler seçilebilir. Misafir odası ve giriş gibi özel bölümlerde kişiler kendi karakterlerini yansıtacak renk ve desenleri tüm gösterişi ile kullanabilirler. Yatak odası ve çocuk odası gibi uyku için kullanılan bölümlerde çok fazla obje kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Odadaki nesne fazlalığı oksijen miktarının azalarak insanın huzurunun kaçmasına sebep olabilir. Bu odalarda aydınlatma ayarına da çok dikkat etmek gerekiyor. Kimse ışıl ışıl bir yatak odasında uyumaktan hoşlanmaz. Yatak odalarında gözü yormayan loş ışık diye tabir edilen aydınlatma ayarı sağlanmalıdır.