Dekorasyon Açısından Önemli Olan Perdeler İçin İç Açıcı Öneriler Nelerdir?

Evlerin neredeyse tümünde yer alan, yaşam alanlarının olmazsa olmaz parçalarından biri de şüphesiz perdelerdir. Perdeler sadece özel alanı koruyan, bir set çekerek kaybolmamızı sağlayan parçalar değildir. Bunun yanı sıra perdelerin göze hitap eden bir fonksiyonu da bulunur. Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklıklarını önleyen yapıları bulunmasının yanında estetik açıdan da tamamlayıcı işlevi bulunan perdelerin sağladığı hoş görüntü yadsınamaz. Ne kadar lüks ve gösterişli bir mobilya takımına sahip olursanız olun, perdeleriniz uyumsuz ve özensiz seçilmişse kesinlikle dekorasyonunuzu tamamlayamaz. Kötü bir estetik anlayışıyla dizayn edilmiş perdeler ne yazık ki ilk bakışta ilk dikkat çeken parçalardır. Renk seçimi de dekorasyon konusunda başrol oynuyor. Odanın içindeki mobilyalar ve duvar renklerine uygun renklerde perde renkleri seçilirse ortam uyumu yakalanmış olur. Pastel tonlarda oluşturulmuş olan bir konsepte yine aynı tonlarda ve modellerde perdeler diktirilmelidir. Desenlerin de yine ortam ile uyum içinde olmasına dikkat edilmeli. Örneğin klasik koltuk takımları ile döşenmiş bir salona modern çizgiler ile desenlendirilmiş bir perde asılacak olursa göz zevkini bozacak bir zıtlık oluşmuş olacaktır. Kısaca modern salona modern çizgilere sahip perdeler, spor odalara spor perdeler ve klasik odalara klasik çizgilerle donatılmış perdeler diktirilmesi dekorasyon açısından daha olumlu olacaktır.

Renkler ve Kumaş Cinsi Nasıl Olmalıdır?

Şüphesiz bir perdenin kalite parametresini belirleyen en önemli etken kumaşın kalitesidir. Zamanla perdeler hızla yıpranabilir veya kaliteli bir kumaş yıllarca yeni görüntüsünü kaybetmeyebilir. Perdelerin kumaşı çok ağır ve kalın bir yapıdaysa perde asılıyken düzgün katlanmayacaktır. Tabi bu da nahoş bir görüntüyü beraberinde getirecektir. Bunun aksine ince yapılı bir perde ise aşağıya doğru pürüzsüz bir şekilde düşmez. Perde asıldığında düzgün ve şık görünmesini esas almalı ve kumaş seçimini buna göre yapmalısınız. İyi bir dekorasyon parçası olan perdelerin rengi ise çok önemli bir detaydır. Renk detayında, odanın ne kadar güneş aldığı kadar mobilya ve duvarların rengi de önem taşır. Zamanla dışarıdan gelen güneş ışınları perdenin rengini açacağından, çok açık renge sahip odalarda biraz daha koyu renk perdelerin kullanılması önerilir. Yapılan en büyük hatalardan biri de duvar rengi ve mobilya renginin tıpatıp aynısı renklerin perdelerde kullanılmasıdır. Boğucu bir etki yaratan bu hatayı yapmak yerine aynı rengin farklı tonlarını kullanmalısınız.

Pike Sıklığı ve Uzunluk Detayları

Perde uzunluğunu ölçmeden önce perdenin nereden başlayacağına karar vermenizi öneririz. Profesyonel dekorasyon tasarımcıları, perdeleri pencerelerden 15 ila 20 cm yükseğe asarlar. Türkiye’de alışılmış bir görüntü olan perdelerin tavandan başladığı görüntü, zaman zaman boğucu görüntüye sebebiyet verebilir. Bu nedenle perdeler daha iyi bir görünüm için yerden 1-2 cm yukarıda durmalıdır. Sık pileli perdeler klasik bir görünüm çizerken pilesi daha az perdeler minimal bir dokunuş izlemi yaratır. Perdede bulunan pile sıklığı evin aldığı ışığa göre düşünülerek planlanmalıdır. Eğer yaşam alanı bol ışık alan güney cephe bir ev ise o zaman istenilen sıklıkta pileler ile şık perdeler diktirilebilir. Ancak ışık miktarı az, bodrum ya da bahçe katlarda bulunan dairelere sık pile perde diktirmek zaten evin içine giren az miktardaki güneş ışığına da mani olur. Bu yüzden bu tarz karanlıkta kalan evlere değil sık pile perde diktirmek seyrek pile perde bile diktirmek hata olacaktır. Işığın olduğu gibi içeri girebilmesi için ancak stor perdeler tercih edilmelidir.